Hoeveel talen spreek jij? 

Wat je altijd al wilde weten over meertaligheid

(Uitgeverij SWP, 2019)

In Hoeveel talen spreek jij? Nemen kinderen van basisschool de Regenboog de lezer mee naar de magische wereld van meertaligheid. Een wereld waarin kinderen met mama een andere taal spreken dan met de juf. Een wereld vol exotische klanken die toch alledaagse betekenissen hebben. Een wereld vol kleur dankzij de verschillende brillen waardoor meertalige kinderen naar de wereld kijken. Steeds meer kinderen leven in deze magische wereld en groeien dus meertalig op. Dat is leuk en handig! Maar er zijn ook veel vragen.

 

Wat is meertaligheid precies en wat betekent het thuis en op school? Hoe leer je eigenlijk twee talen tegelijk? Is het niet vermoeiend en hoe werkt dat in je brein? Wat zijn taalrelaties en wat is een moedertaal en waarom is het juist goed om met je ouders de thuistaal te spreken? In dit allereerste boek over meertaligheid voor kinderen lees je er alles over.

Het boek richt zich tot een- en meertalige kinderen in de basisschoolleeftijd en ouder.  Het is ook een absolute aanrader voor iedereen die zich met meertaligheid en met kinderen bezighoudt, zoals, leerkrachten, pedagogisch medewerkers, logopedisten, psychologen, kindercouncelers/therateuten, vrijwilligers en ouders. En uiteraard is het gewoon een superleuk boek voor iedereen die meer van meertaligheid wil weten. 

Het meertalige kind

Een eerste kennismaking

(Uitgeverij Van Gennep, 2017)

De globalisering heeft structurele veranderingen in onze huidige samenleving gebracht die zowel in de privésfeer als op beleidsniveau hun weerklank vinden. Het meertalige kind is hiervan ongetwijfeld het meest tastbare product en in alle opzichten een onvermijdelijke factor van onze internationale toekomst. Heden blijft een meertalig kind nog altijd moeilijk definieerbaar vanuit de heersende eentalige opvattingen, richtlijnen en verwachtingspatronen. Toch heeft de samenleving dagelijks in toenemende mate met meertalige kinderen te maken en kan zij er juist haar voordeel uit trekken, mits ze er adequaat mee omgaat.

 

In Het meertalige kind worden alle componenten van het meertalige kind in beschouwing genomen. Zonder taboe beschrijft dit boek de realiteit van alledag waar het meertalige kind thuis, op de voorschoolse opvang, op school en bij de logopedist mee te maken krijgt en doet gerichte aanbevelingen. Er wordt onder meer ingegaan op beleidsbeslissingen, meertaligheid op de opvang en op school, belang van de thuistaal, de status van een taal, taalachterstand en taalontwikkelingsstoornissen bij meertalige kinderen.

 

Na het succes van Meertalig opvoeden. Uw kind zal u dankbaar zijn, dat vooral ouders en opvoeders de helpende hand biedt, gaat Het meertalige kind een stapje verder door de hele omgeving van het meertalige kind te doorgronden en van advies te voorzien.

Meertalig opvoeden

Uw kind zal u dankbaar zijn

(Uitgeverij Van Gennep, 2015)

Meertaligheid staat in de schijnwerpers en dat is logisch want meertaligheid is de toekomst! In deze tijd van globalisering groeit het aantal internationale gezinnen en worden kinderen steeds vaker meertalig opgevoed. Meertalig opgroeien is een mooi cadeau voor een kind. Wetenschappelijke resultaten bevestigen namelijk dat dit allerlei voordelen oplevert. Zo zijn meertalig opgevoede kinderen flexibeler, switchen ze moeiteloos van de ene naar de andere taal en bouwen ze een enorme woordenschat en een groot referentiekader op. Een meertalige opvoeding heeft bovendien een positieve invloed op hun cognitieve ontwikkeling. Het is bijna jammer dat sommige kinderen maar één taal spreken.

Meertalig opvoeden gaat echter niet vanzelf en vaak stuiten meertalige gezinnen op dezelfde moeilijkheden en vragen. Het doel van dit boek is om die vragen te beantwoorden en tips te geven om zo ouders en opvoeder een handje te helpen, maar ook om tegenwicht te bieden aan de wildgroei van verkeerde goedbedoelde adviezen die ouders vaak te horen krijgen en tenslotte om wetenschappelijke onderzoeksresultaten op het gebied van meertaligheid zichtbaar en concreet te maken voor een breed publiek.

Meertalig opvoeden, uw kind zal u dankbaar zijn is in de eerste plaats een gids vol informatie over meertalig opvoeden. Daarnaast staan er talloze anekdotes in over meertalige opvoeden. Dit boek is een must voor iedereen die in meertaligheid geïnteresseerd is.

Zin om alvast een voorproefje

te lezen? 

Met mama praat ik Nederlands

met papa Italiaans

en met mijn zus Frans.

Charlotte Belvedere

7 jaar

Neem een kijkje

in de interviews

Neem een kijkje

in de antwoorden

© 2015 Marinella Orioni