top of page
Featured Posts
Recent Posts

Kennissessie Meertaligheid. Bibliotheekservice Fryslân

Bibliotheekservice Fryslân

9 november 2016 09.15 – 12.00 uur in Leeuwarden

Hierbij ben je van harte uitgenodigd om op woensdag 9 november deel te nemen aan de Kennissessie meertalig opvoeden. Bij meertaligheid in Fryslân denken we al snel aan het Nederlands en het Fries. In de provincie wonen echter wel 70 verschillende nationaliteiten. Dit vraagt om een bredere kijk op moedertaal of thuistaal. Als ouders hun kind meertalig willen opvoeden, hoe doe je dat dan? En wat betekent dit voor de ontwikkeling van een kind? Is het wel zo verstandig om thuis een andere taal te spreken dan op school? Zijn meertalige kinderen slimmer? Of is een meertalige opvoeding onnodig ingewikkeld voor een kind? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens deze interactieve Kennissessie. De Kennissessie meertalig opvoeden biedt inspiratie voor professionals die in de praktijk met meertaligheid te maken hebben. Bibliothecarissen, medewerkers van consultatiebureaus en kinderdagverblijven, leerkrachten en beleidsmedewerkers: wees welkom op 9 november bij BSF. Ken je andere organisaties of personen voor wie deze Kennissessie ook interessant kan zijn; stuur deze uitnodiging dan gerust door. Programma • Evelyn Bosma Evelyn Bosma (Fryske Akademy/Universiteit van Amsterdam) doet onderzoek naar de taal- en cognitieve ontwikkeling van tweetalige kinderen in Friesland. Over de cognitieve effecten van tweetaligheid zijn de afgelopen jaren veel tegenstrijdige berichten verschenen. Zomaar een greep uit de krantenkoppen: 'Tweetaligheid is goed voor de hersenen.’ ‘Geen bewijs voor tweetalig voordeel.’ Evelyn zal met ons in discussie gaan over de vraag welke krantenkop nou gelijk heeft. Of is het misschien niet zo zwart-wit?

• Marinella Orioni Marinella Orioni schreef het boek Meertalig opvoeden. Uw kind zal u dankbaar zijn. Ze is een graag geziene gast op o.a. het Drongo Talenfestival en afgelopen jaar schoof Marinella aan bij het programma De Taalstaat van NPO Radio 1. Beluister hier het fragment terug. Marinella ziet meertalig opgroeien als een cadeau voor een kind, maar het gaat niet vanzelf. Tijdens een uitgebreide workshop geeft zij informatie over meertalig opvoeden en vele praktische tips voor ouders en opvoeders. • Nynke Heeg We sluiten de ochtend over meertalig opvoeden af met een verrassende theatrale bijdrage van actrice Nynke Heeg. Recentelijk was zij nog te zien in de succesvolle locatievoorstelling Grutte Pier en speelt zij bij Tryater. Verder doet Nynke onderzoek naar haar Indisch-Friese wortelen, met de wens hierover een voorstelling te gaan maken. In 2016 is ze gestart met de deeltijdopleiding tot docent Fries aan de NHL. P.S. Illustrator Eva Lenis Eva Lenis is illustrator en werkt tijdens deze Kennissessie aan een beeldverslag. Aan het eind van de sessie is er gelegenheid om de tekeningen meteen te bekijken. Het uiteindelijke verslag wordt na de bijeenkomst op posterformaat verspreid. Leuk en informatief om op te hangen in de klas, op kantoor of in de spreekkamer!

Deze Kennissessie duurt van 9.15 - 12.00 uur. Inloop vanaf 9.00 uur. Aansluitend op de Kennissessie is er een lunch. De Kennissessie wordt kosteloos aangeboden door BSF.


Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
bottom of page